zondag 22 maart 2015

Geroosterde kip met rode wijn

Ik had vreselijk zin in kip als diner en al lezend door mijn kookboeken zag ik in het boek van Rachel Khoo (Mijn Franse Keuken) een heerlijk recept staan van kip in rode wijn.

Zijn jullie trouwens bekend met Rachel Khoo? Rachel is een Engelse, wonend in Parijs en vanuit haar piepkleine appartementje gaat zij op zoek  typische gerechten behorende bij alle streken in Frankrijk. Ook heeft zij haar eigen programma op BBC2, waarbij ze momenteel terug gaat naar een deel van de roots van haar vader namelijk Maleisië.

Dit even ter zijde, nu verder met het recept van de kip. Het is belangrijk dat je op tijd begint. De marinade bij de kip moet zeker een half uur de tijd hebben om in te trekken. Ikzelf heb 's morgens de kip al in de marinade gelegd, zodat het bij het bereiden 's avonds goed in getrokken was.

Ingrediënten (4 personen):
4 Kippenbouten
150 ml Rode wijn
100 gr Tomatenpuree
100 ml Frambozen azijn of rode wijnazijn
3 takjes verse tijm, blaadjes afgeritst
1 theel. gedroogde oregano
ca. 500 gr. krieltjes of bijv. aardappeltjes in schil uit het koelvak
2 uien gepeld en in 6 stukken gesneden
4 wortels, in lengtereepjes snijden
1/2 courgette, in blokjes
1/2 aubergine, in blokjes
Olijfolie
Zout 
Vers gemalen peper

Extra: grote ovenschaal, aluminiumfolie en braadzak


En dan...

Vooraf:
Meng de rode wijn met de azijn, tomatenpuree, tijm en de oregano tot een marinade. Wrijf de kip goed in met zout en peper. Doe de kip vervolgens in de braadzak en voeg de marinade toe. Schut het door elkaar en leg het geheel voor minimaal 30 minuten in de koelkast intrekken.

Bij het bereiden:
Verwarm de over voor op 200 graden.
Wanneer je krieltjes gebruikt, kook deze voor zo'n 2-3 minuten en giet deze vervolgens af. Zijn je aardappeltjes al voorgegaard dan is dit dus niet nodig.
Schenk een scheutje olijfolie op de bodem van de ovenschaal en doe de aardappeltjes, ui, wortel, courgette en aubergine er in en meng het geheel.
Leg hierop de stukken kip en bedruip het geheel met de resterende marinade. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet het voor zo'n 30 minuten in de oven.
Haal vervolgens de folie er af, bedruip de kip nogmaals met de marinade uit de ovenschaal. Zet de kip onafgedekt weer terug in de oven en laat in ca. 15 minuten het vel van de kip knapperig worden.


Bon appetit!