donderdag 16 oktober 2014

Geroosterde kip met rode wijn

De mensen die mij kennen, weten dat ik gek ben van alles wat met Frankrijk te maken heeft. Zo heb ik Franse brocante in huis, boeken over Frankrijk, Franse tijdschriften en natuurlijk ook Franse kookboeken. 

Het laatste Franse kookboek dat ik heb gekocht is: Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo.
Hierin vertelt Rachel over haar reizen naar aantal delen van Frankrijk en plaatselijke keuken. Het is een prachtig boek, vol lekkere recepten.

Zo ook dit recept, de geroosterde kip in rode wijn. Het treft wel een vroege voorbereiding omdat de kip minimaal een half uur moet marineren. Hoe langer, hoe lekkerder geldt hiervoor uiteraard.


Ingrediënten (4 personen)
4 grote kippenbouten
150 ml rode wijn
100 ml rode wijnazijn
100 gr. tomatenpuree
Verse kruiden: ik had 2 takken rozemarijn,  de blaadjes van 3 takken salieblaadjes, de naalden van 3 takjes tijm en de blaadjes van 2 takjes verse oregano
500 gr. krieltjes
3 uien, gepeld en in vieren gesneden
5 worteltjes in de lengte richting in vieren gesneden.
1 courgette, in de lengte richting in dunnen repen gesneden
125 ml water
Zout
Versgemalen peper

En dan...

Maak eerst de marinade voor de kip. Meng hiervoor de rode wijn, rode wijnazijn, de tomatenpuree en de kruiden door elkaar.  Bestrooi de kippenbouten met zout en peper, dit mag royaal. Doe de kip en de marinade in een grote zak (ik gebruikte hiervoor een braadzak) en schud de zak goed zodat de marinade zich goed verdeeld.  Leg de zak vervolgens in de koelkast om de marinade in te laten trekken. Draai en schudt de zak tussendoor af en toe.

Kook de krieltjes ca. 1-2 minuten en giet deze vervolgens af. Verwarm de oven voor op 200 graden

Leg de krieltjes, uien, wortel en courgette in een grote schaal of ovenschaal. Let op dat deze groot genoeg is om ook de kip in te doen. Giet er vervolgens het water over heen.
Haal hierna de kip uit de koelkast en leg deze met de huid boven op/tussen de groenten. Schenk vervolgens de marinade erover. 

Dek de schaal af met aluminiumfolie of bakpapier. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven zodat de kip heerlijk gaar kan sudderen. Verwijder daarna de folie/bakpapier en bedruip de kip met het bakvocht.  Rooster de kip dan nog, zonder af te dekken, in ca. 15 minuten onder de grill tot het vel knapperig is.


Bon appetit!