vrijdag 15 november 2013

Walnotentaart

Een paar weken geleden heb ik bij een kraampje langs de weg een zak met walnoten gekocht. Walnoten zijn zo lekker, op kaas, in yoghurt of gewoon om te snoepen.
Nu ben ik geen geweldige taartenmaker, maar wilde gezien de grote hoeveelheid de walnotentaart toch een keer proberen.
Het resultaat is echt verrukkelijk!!


Ingrediënten:
175 gr. bloem
150 gr. witte basterdsuiker
mespunt zout
125 gr. koude roomboter
125 gr. kristalsuiker
125 ml. slagroom
100-150 gr. gepelde walnoten
1 ei

Ook nodig: bakblik 24 cm


En dan..
Zeef de bloem boven een kom en meng dit met de basterdsuiker en zout. Snij de boter in blokjes en leg dit op het bloemmengsel en kneed dit tot een samenhangende bal. Zet de deeg vervolgens in een afgedekte kom weg in de koelkast voor ca. 30 minuten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat, in een pan met een dikke boden, de kristalsuiker behoedzaam karameliseren. Blijf roeren met een houten pollepel, afblussen met 1 eetlepel heet water.
Schenk de slagroom bij de karamel en laat dit zachtjes koken tot alle suiker is opgelost. Voeg vervolgens de walnoten toe en laat het even mee koken. Neem de pan vervolgens van het vuur.

Verdeel het deeg in 2 stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol beide deegballen uit tot een ronde plak van ca. 24 cm doorsnede. Vet de bakblik in en leg één deeglap op de bodem. Strijk het karamel/walnootmengsel erover uit. Dek het vervolgens af met de tweede deeglap en druk de randen aan. Klop een ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee.
Bak de taart af in ca. 45 minuten in het midden van de oven


Bon appetit!