zondag 6 april 2014

Ovengerecht: Witlof met ham, kaas met pesto

Wie kent het niet: Witlof met ham en kaas. Heerlijk toch?! Ik vind alleen die kaassaus die vaak gebruikt wordt erg machtig. Door dit te vervangen door pesto krijgt een heerlijke smaak wat minder zwaar is en vaak vinden kinderen deze versie veel lekkerder!



Ingrediënten:
1 kg. kruimige aardappelen geschild
6 stronkjes witlof
10 plakken ham
75-100 gr. groene pesto
100 ml melk
150 gr. geraspte kaas
zout
peper
nootmuskaat


En dan...
Kook de aardappelen. Wanneer deze gaar zijn, fijnstampen en mengen met de melk, wat zout, peper en nootmuskaat tot een mooie puree.
Ik rol de witlof niet in de ham omdat stronkjes vaak niet helemaal goed uitlekken. Dus snijdt de witlof in reepjes en breng dit aan de kook met een snufje zout. Laat het vervolgens goed uitlekken in een vergiet.
Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de plakken ham. Leg hier bovenop de uitgelekte witlof en bedek dit met de rest van de ham.
Smeer hieroverheen de pesto en als laagste laag de aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de aardappelpuree. 
Laat de schotel ca. 25 minuten goudbruin

Bon appetit!