zondag 4 januari 2015

Pasta à la Sophia Loren

De mooie Sophia Loren, niet alleen in vele films gespeeld, maar ook meerdere kookboeken geschreven. Haar mooie recepten geven heel goed de Italiaanse keuken weer, koken met veel verse producten. En gelijk heeft ze, hoe verser de producten zijn die gebruikt, hoe heerlijker je maaltijd uiteindelijk wordt. 

De "saus" van de pasta die ik heb gemaakt, was oorspronkelijk koud bedoeld. Gezien de tijd van het jaar heb ik een deel van de ingrediënten verwarmd waardoor het ook voor nu zeer geschikt is. Ik ga komende zomer, zeker de koude versie ook proberen.





Ingrediënten (4 personen):
400 gr. volkoren spaghetti
1 kilo rijpe tomaten, gesneden in stukjes

2 tenen knoflook
2 middelgrote rode uien, gesneden in halve ringen
1 bosje platte peterselie grof gesneden
3 lente-uitjes, gesneden in ringen
5 theel. kappertjes, wanneer je de grove variant gebruikt even hakken
2 bollen verse mozzarella, gescheurd in kleine stukjes
ca. 30 groene (knoflook) olijven, snijden in vieren
12 zongedroogde tomaten (op olie) gesneden in reepjes
1 theel. gedroogde oregano
4  eetl. versgeraspte Parmezaanse kaas
zeezout en verse peper
olijfolie, extra vergine


En dan...

Verhit in een pan een scheutje olijfolie. Pers de knoflook boven de pan uit en roer dit even door de olie. Voeg vervolgens de rode ui toe en laat dit roerbak het geheel voor ca. 3 minuten. Doe hierna de tomaten hierbij met de gedroogde oregano en verwarm het geheel voor zo'n 5-10 minuten op gemiddeld vuur. Het is de bedoeling dat het geheel lekker warm wordt maar de tomaten niet heel zacht worden.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng in een grote kom alvast de mozzarella, olijven, kappertjes, lente-ui, peterselie en de zongedroogde tomaatjes door elkaar tezamen met een paar eetlepels olijfolie. Voeg naar smaak de zeezout en verse peper toe. Roer vervolgens de warme tomaten/uien er doorheen en je heerlijke "saus"is klaar.

Verdeel de spaghetti over vier borden, verdeel de "saus"hier overheen en maak het af met een eetlepel Parmezaanse kaas.

Bon appetit!