zondag 26 januari 2014

Rundvlees van "oma" / draadjesvlees / suddervlees

Gisteren een doos vol met puur rundvlees gehaald bij Poldervlees in Grootschermer. Vlees zonder toevoegingen in tegenstelling tot vaak het vlees in de supermarkt. De doos bevatte o.a. riblappen en dat vraagt natuurlijk om een pan draadjesvlees.




Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr. riblappen
4 eetl. roomboter
2 dl. water
1 vleesbouillonblokje
3 eetl. azijn
1 grote ui
3 theel. grove mosterd
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout 
peper


En dan...
Haal het vlees een half uur tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen, hierdoor wordt het lekker mals.

Wrijf het vlees in met zout en peper en smeer de grove mosterd er dun over heen. 
Pel de uit en snipper deze grof.
Verhit de boter in een braadpan tot het schuim er af is. Bak een deel van het vlees in de braadpan (zoveel als past)  en schroei het aan één kant dicht en bruin. Keer het vlees om en bak ook de andere kant dicht. Leg het vlees vervolgens op een bord.
Bak indien nodig de rest van het vlees net zo, voeg indien nodig extra boter toe.
Leg al het vlees op het bord.

Bak de ui in het achtergebleven bakvet lichtbruin. Voeg vervolgens het water, bouillonblokje, azijn, laurierblaadjes, kruidnagel bij de gefruite ui in de braadpan en breng dit aan de kook.
Doe vervolgens het vlees in de bouillon en breng het aan de kook. Draai daarna het vuur laag en laat het met de deksel op de pan zachtjes stoven. Dit duurt ca. 3 - 3.5 uur.
Controleer zo nu en dan of er nog voldoende vocht in de pan zit, voeg indien nodig water bij.
Keer het vlees halverwege de kooktijd een keer om.

Je kunt het zo uit de pan eten of nog bakken in een koekenpan zodat het krokant wordt.
De bouillon zeven en door middel van het toevoegen van maïzena, kun er jus van maken.


Tip: Doe de laurier en kruidnagel in een koffiefilter en vouw deze dicht. Zo zijn deze makkelijk te traceren.


Bon appetit!