zaterdag 15 februari 2014

Boerenkoolschotel met amandelkorst

Geniet je ook zo van al die kooktijdschriften van de supermarkten zoals de Allerhande en Boodschappen? Heerlijk om ze door te bladeren, alle tips te lezen en de lekkerste recepten uit te scheuren. Dit recept komt ook uit één van die bladen en is een welkome afwisseling op de standaard boerenkool met worst.
Ingrediënten:

600 gr. kruimige aardappels, geschild en in stukken
20 gr. boter
100 gr. warme melk
nootmuskaat
600 gr. boerenkool, panklaar
1 zakje mix voor bechamelsaus,  je kunt dit ook zelf maken dit recept komt ook op blog
500 ml. melk
100 gr. spekblokjes
1 ui gesnipperd
200 gr. knolselderij, in blokjes
400 gr. rundergehakt
1 laurierblaadje
mespunt kruidnagelpoeder
50 gr. geschaafde amandelen
Zout
Peper

En dan:

Kook de aardappelen gaar en stamp ze na het afgieten fijn met de boter en de warme melk. Breng dit op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
Kook de boerenkool in ca. 5  minuten beetgaar.
Bereid de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak dit zelf. 
Bak de spekblokjes uit, dep ze af en verwijder het vet uit de pan. Doe de spekjes weer terug in de pan en voeg de ui en knolselderij toe en bak dit mee totdat dit licht verkleurd.
Voeg vervolgens het gehakt en laurierblaadjes toe en breng het op smaak met wat zout, versgemalen peper en kruidnagelpoeder. Bak de gehakt rul.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrijk de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de aardappelpuree. Verdeel hierop de helft van de boerenkool en daarop weer de helft van het gehaktmengsel. Hierna de rest van de aardappelpuree, vervolgens de boerenkool en eindig met het gehaktmengsel. Giet de bechamelsaus hier gelijkmatig overheen en bestrooi dit met amandelen.
Na 20 minuten in de oven is de boerenkoolschotel goudbruin en klaar.


Bon appetit!