dinsdag 29 juli 2014

Pruimenchutney

Afgelopen weekend kwam de buurman met een grote tas vol met heerlijke pruimen. Of wij dit lekker vinden? Nou zeker! Het was te veel om zo op te eten dus heb ik er een heerlijke chutney van gemaakt.

De chutney kun je bijvoorbeeld eten bij een kaasplankje maar ook bij vlees of in een salade.



Ingrediënten:
1.5 kg blauwe pruimen, gehalveerd en zonder pit
2 grote uien, in dunne ringen gesneden.
3 knoflooktenen
1 rood pepertje, let op verwijder het zaad en hak het zeer fijn
stukje gemberwortel, geschild en geraspt
0.2 liter rode wijnazijn 
500 gr. geleisuiker (dit kan ook bijv. basterdsuiker zijn)
2 theel. kruidnagelpoeder
1 theel. kaneel
2 eetl. mosterdzaad of mosterd 
zout

En dan...
Doe de pruimen, uien, knoflook, gember, zout, mosterd en kruidnagelpoeder in een pan met een dikke bodem. Roer goed tijdens het verhitten.
Wanneer je ziet dat de pruimen hun sap loslaten zet je het vuur lager. Laat het zo'n half uur pruttelen zodat de pruimen zacht worden.
Voeg vervolgens de azijn en de geleisuiker toe en blijf goed roeren.
Nu het geheel zachtjes laten pruttelen totdat de gewenste dikte is bereikt. Let op, laat de deksel wel van de pan. De duur hangt af van de pan en de hoeveelheid. Roer tussendoor wel, het kan snel aanbranden.

Wanneer het de gewenste dikte heeft, kun je de chutney bewaren in schone potten. Laat ze na het vullen (doen als de chutney nog heet is) ca. 10 minuten op zijn kop staan.

De chutney is na ca. 1-1.5 maand goed op smaak. Je kunt het  zo'n 2-3 maanden buiten de koelkast bewaren. Na openen uiteraard wel in de koelkast.

Tip: voeg wanneer je het lekker vindt 100 gr. rozijnen toe.
Bon appetit!