vrijdag 7 november 2014

Boerenkoolquiche

Wat was het heerlijk warm in september en oktober. Nu de temperatuur naar beneden gaat, moet ik wel erg wennen aan de kou. Na maanden gevuld met heerlijke salades, is het dus nu tijd voor winterkost.

Onze groentetuin staat vol met diverse soorten kool, zoals spitskool, groene kool, rode kool en ook boerenkool.  Wist je dat boerenkool één van de gezondste groente is ter wereld? Er zit bijvoorbeeld meer Vitamine C in dan in een sinaasappel, ook de voedingswaarde is erg hoog. Niet voor niets wordt boerenkool tegenwoordig tot de superfoods gerekend!

In plaats van een heerlijke stamppot van de boerenkool te maken, heb ik er voor gekozen om een mooi quiche te maken.


Ingrediënten:
250 gr. boerenkool, fijngesneden
1  grote ui
150 ml kookroom (alpro soja)
5 eieren
1 pakje met deeg voor hartige taart, ontdooid
1 rookworst, 250 gr.
2 theel. gedroogde tijm
50 gr. walnoten, in kleine stukjes
1 eetl.  roomboter of kokosolie
Peper
Zout

En dan...

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper een ui. Verhit in een koekenpan of hapjespan de boter/kokosolie en fruit de ui hierin. Voeg vervolgens de boerenkool en tijm toe en laat dit slinken. Blijf het geheel wel omscheppen. Breng het eventueel op smaak met zout en peper. Voeg op het laatste moment de walnoten toe.

Vet een quichevorm of bakblik in en bekleedt deze met het hartige taartdeeg. Doe het boerenkoolmengsel op de taartbodem. Snijdt vervolgens de rookworst in plakjes en leg deze op de boerenkool. Wanneer het deeg een stuk boven de vulling uitsteekt, kun je dit terug vouwen over de vulling of afsnijden.

Meng de kookroom met eieren en peper en klop dit goed los. Schenk het daarna over de boerenkoolvulling. 

Bak de quiche vervolgens af in de oven in ca. 30 minuten tot hij goudbruin en gaar is.


Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten