donderdag 13 november 2014

Homemade speltcrackers

In mijn favoriete supermarkt verkopen ze heerlijke speltcrackers. Ze zijn lekker dik, vol met zaden en smaken altijd naar meer. 

Diverse bloggers hebben al laten zien dat zij crackers zelf maakten in vele variaties. Mij leek het dus wel eens een uitdaging om speltcrackers te maken. Doordat ik geen suiker maar agavesiroop heb gebruikt, smaken ze wel minder zoet dan die van de supermarkt. Echter een groot voordeel is dat de homemade crackers zeker beter vullen!

Ingrediënten:
125 gr. speltmeel
125 gr. havermout
100 gr. zaden en pittenmix (denk aan pompoenzaad, zonnebloempitten)
10 gr. lijnzaad
1 theel. zout
3 eetl. kokosolie, gesmolten
180 ml water

En dan...
Verwarm de oven voor op 250 graden.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie en het water toe en roer tot het deeg taai wordt. Dit kan eventueel ook in een keukenmachine met een deeghaak.

Verdeel het deeg over een bakplaat welke bedekt is met bakpapier. Het gladstrijken van het deeg is nog wel een klusje. Probeer dit met een harde spatel of (deze tip las ik pas na het bakken) met een deegroller waarbij je het deeg eerst afdekt met een vel bakpapier.

Snij met behulp van een pizzasnijder voor het afbakken, het deeg in "crackers" en doe de bakplaat in een voorverwarmde oven. Bak de crackers eerst 5 minuten op 250 graden en vervolgens zo'n 20 minuten op 200 graden. Let zelf goed op, iedere oven verschilt.

Haal de crackers uit de oven en snij weer met de pizzasnijder in de voorgesneden sneden en  leg de crackers daarna om af te koelen op een rooster.

Bon appetit!