zaterdag 7 september 2013

Coq au vin

Een echte Franse klassieker is de Coq au Vin. Het recept vergt wel wat planning omdat je een dag tevoren al moet beginnen met de bereiding en ook de dag zelf heb je zo'n 1.5 uur nodig maar het resultaat is zeker de moeite waard. 
Dit recept heb ik van Jeroen en Wendy's lekkernijenblog en is oorspronkelijk van Raymond Blanc.Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de coq au vin:

4 kippenpoten met vleugels, in tweeën gesneden
5 worteltjes
3 stelen bleekselderij
4 sjalotjes
1.5 ltr rode wijn, goede Shiraz
bosje kruiden met 3 takjes bladpeterselie, 2 takjes rozemarijn en 2 takjes tijm
boter
olijfolie
30 gr. bloem
grof gemalen zwarte peper

Voor de garnering:
250 gr. champignons
250 gr. rookspek
bladpeterselie


En dan:

Dag tevoren:
Pak een grote vuurvaste pan waar de kippen ruim in passen. Snij elke kippenpoot in 2 stukken. Giet de wijn in de pan en zet deze op het vuur. Damp de wijn in tot je ongeveer 3/4 over houdt. Laat de wijn afkoelen.

Snij ondertussen de wortels en de bleekselderij in plakjes, schil de sjalotjes en snij ze in de lengte doormidden. Zoek een kom waar kip, groenten en kruiden samen in passen en voeg grof gemalen peperkorrels toe.

Giet de afgekoelde, ingedampte wijn in de kom met kip en groenten, het is de bedoeling dat gedurende 24 uur de wijn intrekt in de kip en groenten. Belangrijk is dat de kip helemaal met de wijn is omgeven. Hussel zonodig even de ingrediënten in de kom, zodat je zeker weet dat de wijn overal zijn weg kan vinden, dus zorg voor een niet te kleine kom. Dek de kom af met folie en zet hem ongeveer 24 uur in de koelkast of op andere koele plek.

Op de dag zelf:
De volgende stap is de wijn scheiden van de ingrediënten. Dit kan het handigst met een zeef, zodat er weer ‘zuivere’ wijn ontstaat. De kip en groenten laat je ruim een uur uitlekken. Vis de kip uit het vergiet en dep ze nog wat af. Bestrooi de kippenpoten met zout.

Zet de oven op 200 graden. Doe de bloem in een ovenschaal en zet deze in de oven. Het duurt ongeveer 8 tot 10 minuten om de bloem licht te kleuren. De gebruinde bloem gebruik je verderop in dit recept om de rodewijnsaus te binden.

Pak de ovenvaste pan, zet hem op het vuur en doe er een scheut olijfolie in. Als de olie warm is bak je de kippenpoten rondom bruin, 5-7 minuten aan elke kant. Leg ze daarna op een bord.

Bak de groenten -in de olijfolie en het vet van de kip- tot ze licht gekleurd zijn. Doe de gebruinde bloem in de pan en roer het door de groenten. Giet nu beetje bij beetje de wijn er bij. Roer het door de groenten zodat er een mooie saus ontstaat zonder klontjes. De saus is goed als hij blijft ‘plakken’ op de bolle kant van een lepel.

Voeg de kippen bij de saus. Breng de saus aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat de kippen een half uurtje zachtjes pruttelen op laag vuur,  zo blijft het heerlijk mals.
Giet de kip met saus door een vergiet en laat daarna de saus nog iets verder indikken. Doe de kippen weer in de saus, de groenten zijn niet meer nodig. 

Snijd het spek in blokjes en de champignons in stukken. Bak het spek in een koekenpan op hoog vuur, voeg na enkele minuten de champignons toe; bak deze mee tot ze er smakelijk gebakken uitzien. Zet het vuur uit. Hak de peterselie fijn. Schep de spek en champignons door de Coq au vin en strooi de peterselie erover. De Coq au Vin is nu klaar!

Tip:
Eet bij de Coq au Vin lekker stokbrood welke kan dippen in de saus, mmmmm.
Uiteraard is rijst ook een prima combinatie met de Coq au Vin.


Bon appetit!