vrijdag 6 september 2013

Ossenhaas in champignonkorst

Als liefhebber van de Franse keuken kunnen de kookboeken van Stéphane Reynaud niet ontbreken. Zijn boeken zijn heerlijk om te lezen, mooie recepten begeleid met prachtige foto's en daarbij ook altijd een wijnadvies. Dit recept komt uit zijn boek Gebraad.

Ingrediënten voor 6 personen:
1 ossenhaas van 1.2 kg
300 gr. kleine witte champignons
150 gr. boleten
3 sjalotten
1 bosje bladpeterselie
2 sneetjes wit casinobrood
300 gr. bladerdeeg
1 ei
50 gr. boter
olijfolie
zout
peper

En dan...
Braad de ossenhaas in een braadpan in de boter in 7 minuten rondom bruin, leg hem op een rooster om af te koelen en bestrooi 'm met zout en peper.
Snijd de paddestoelen in vieren. Pel de sjalotten en snijd ze fijn.
Bak de sjalotten en paddestoelen in een koekepan tot al het vrijgekomen vocht is verdampt.
Hak de paddestoelen met de peterselie en de sneetjes brood in een keukenmachine fijn. Voeg de sjalotten toe en breng dit mengsel op smaak met zout en peper.
Rol de bladerdeeg uit tot een ovalen lap die groot genoeg is om het vlees te verpakken. Bedek het vlees met het paddestoelenmengsel en leg het op de deeglap.
Splits het ei in dooier en wit.
Bestrijk de randen van de deeglap met een boterkwastje met eidooier en sluit de deeglap hermetisch om het vlees heen. Leg het met de naad naar beneden op een bakplaat.
Bestrijk het deeg met eidooier en snijd een paar opening in de bovenkant waardoor de stoom bij het bakken kan ontsnappen.
Zet de bakplaat in een op 200 graden verwarmde oven en bak het vlees in 15-25 minuten rood of rosé

Bon appetit!