zondag 8 september 2013

Hartige taart met spinazie, feta & pijnboompitten

Een hartige taart voor op de zondagavond vind ik ideaal, de honger is meestal niet erg groot. 
Een makkelijk recept ook voor de niet zo ervaren kok.



Ingrediënten voor 4 personen:
1 pak filodeeg
4oo gr. bladspinazie
klontje boter
300 gr. feta
100 gr. pijnboompitten
5 eieren (middel)
50 gr. geraspte kaas
rasp van 1 citroen
1 theel. gedroogde oregano
1/2 bolletje nootmuskaat of 1 theel. uit potje
1 eetl. olijfolie + extra voor invetten
cayennepeper
zout
peper

En dan...

Verwarm de oven voor op 180 graden

Verwarm een koekenpan en laat een klontje boter op middelhoog vuur smelten. Doe de helft van de spinazie in de pan en roer totdat het geslonken is en voeg de andere helft toe. Breng de spinazie op smaak met nootmuskaat.
Als alles geslonken is laat je de spinazie uitlekken en afkoelen en hak/snij de spinazie grof.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Meng de eieren in een kom goed door elkaar en brokkel de feta erbij. Voeg vervolgens de geraspte kaas en oregano toe en breng het geheel op smaak met wat peper, een eetlepel olijfolie en de citroenrasp.

Pak een ronde ovenschaal en vet die in met een beetje boter. Ga vervolgens aan de slag met het filodeeg. In de meeste pakken zitten 10 vellen. Leg de eerste vier dakpansgewijs op elkaar,  zodat je een soort rechthoek krijgt. Smeer de vellen in met olijfolie, strooi er wat zout en cayennepeper over en leg de rechthoek voorzichtig in je ovenschaal. De bladen hangen over de rand en dat moet ook.
Herhaal bovenstaande handeling nogmaals met 4 bladen en leg deze rechthoek kruislings op het andere  in de ovenschaal. Zo is de gehele schaal bedekt en hangt aan alle kanten een beetje filodeeg over de rand *

Roer de spinazie en de pijnboompitten door het eimengsel en doe dit op de taartbodem.
Dek vervolgens de bovenkant af met de twee resterende filodeegbladen en bestrijk deze ook met olijfolie. Vouw de overhangende randen naar binnen over de taart heen.

Bak de taart in 20 minuten klaar.

Kijk goed naar de grote van je ovenschaal, de mijne had een doorsnede van 26 cm en was 5 cm hoog. Ik heb de rechthoek gemaakt van 3 vellen en had genoeg over de rand hangen dat dit al de bovenkant van het mengsel bedekte.


Tip:
Je kunt de feta ook vervangen door geitenkaas

Bon appetit!